digitális fotóértékesítés
légifotó és -videofilm készítés
vízalatti tárgyfotózás
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció       Elfelejtett jelszóPályázatok:


 II. Komárom-Esztergom Megyei Fotókiállítás - 2011

 

A pályázatra 33 alkotó 307 fotója érkezett be.Ebből a zsűri 7 képet nem értékelt, mert a pályázók túllépték a pályázati feltételekben megadott beküldhető képek számát.

A zsűrizés módszere: a zsűritagok egymástól függetlenül értékelték a képeket 1-től 10 pontig, majd ezek a pontszámok összeadódtak. Az így kialakult sorrend alapján döntettek úgy, hogy a 20 pontot elért és az ezt meghaladó pontszámot kapott képek kerüljenek kiállításra. Így 42 pályamű bemutatását javasolják 18 szerzőtől.

 

                                                                        Díjazottak:


                                                  I. díj:              Banka Péter (Tata): Vízoszlop

                                                  II. díj:             Dobos Éva (Komárom): Függönyárus

                                                  III. díj:            Felföldi Balázs (Tát): Aszály idején

                                                  IV. díj:            Dr. Bíró Barnabás (Komárom): A kastély

                                                  V. díj:             Czéh Zoltán (Esztergom): Eső előtt

 


Készülünk a Kreatív Ipar (Kreatív HUSK) címmel szeptember közepén megrendezésre kerülő kiállításra, a Monostori Erődben.

Vértes Expo 2011.

Az idei Vértes Expon széles közönség előtt mutattuk be légifotó és más közkedvelt természeti fotóinkat. Sokak számára rendhagyónak számított a Tata és Komárom nevezetességeit, természeti szépségeit madártávlatból bemutató kiállításunk. A legtöbben a megyei fotópályázaton díjazott Esztergomi Panoráma képre figyeltek fel. Fotók és videó a vásárról.

 

 

 

II. Szőnyi Repülőnap

Az augusztus 6-án, szombaton megrendezett II. Szőnyi Repülőnap adott lehetőséget Komáromot madártávlatból bemutatni. Az óriás fotókra és a sokféle repülőszerkezetre, változatos színpadi (gyermek, népi, pop) műsorra idén kétszer-háromszor annyian voltak kiváncsiak.  Napközben a siklóernyősök emelték magasba ernyőiket a látvány kedvéért. Az érdeklődők beszélgethettek a repülésoktatásáról a Győri Repülőklub pilótáival a Góbé szárnyain.  Este a hátimotoros siklóernyősök a magasból integetve üdvözölték a szélcsendben a kitartó látogatókat.

 

I. Komárom-Esztergom Megyei Fotókiállítás - 2010

A KEMÖ Múzeumainak Igazgatósága, az Esztergom-Kertvárosi Féja Géza Közösségi Házzal együttműködve fotópályázatot hirdetett. Az eredményhirdetés, valamint a beválogatott képekből megrendezett kiállítás ünnepélyes megnyitója 2010. szeptember 2-án (csütörtökön) 17.00 órakor lesz Esztergomban, a Féja Géza Közösségi Házban (Esztergom-Kertváros, Damjanich u. 50., 33/319-376). Az egybegyűlteket köszönti: Tóth Tamás, a Féja Géza Közösségi Ház igazgatója.  A kiállítást megnyitja Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke.

A pályázatra 41 alkotó 385 képpel jelentkezett.

1 díj: Dr. Biro Barnabás: Esztergomi Panoráma

2 díj: Kovács Krisztián: Wrangler

3 díj: Czéh Viktor: Szúrós tekintet

4 díj: Forgó Tamás: Szemtől szembe

5 díj: Horvát István: Bajmóc vára

A kiállítók listája a www.mafosz.hu

 

SZŐNYI REPÜLŐNAP - 2010. augusztus

Az Szőnyi Kultúrális Egyesület szervezésében egésznapos rendezvény keretében ismerkedhetettek meg az ide látogatók a merevszárnyú, forgószárnyú, siklóernyős repülőgép modellek távirányítható és életnagyságú változataival. Sokan ellátogattak Komáromból, Ácsról, Almásfüzitőről, Monostorról, Tatabányáról, Kisbérről, Bábolnáról, Tatáról és szomszédos városokból.

A mai napig elismert nevet viselő merevszányú repülőgépet, Góbét Esztergomban, Rubik Ernő tervei alapján gyárották. Több nemzedék vitorlázó növendékei tanultak ezeken a megbízható gépeken. A repülőnapon a Győri Aero Klub pilótái avatták be az érdeklődőket a vitorlázógép működésébe.

A forgószárnyas repülőgépeket kivételesen nem helikopter, hanem a hazai piacon újdonságnak számító girokopter (ejtsd: zsirokopter vagy girokopter) képviselte. A 8 méter hosszú rotort nem hajta semmi csak a menetszél. A kétüléses repülőgép motorja a légcsavarokat forgatva képez felhajtó erőt a rotornak. A világ legbiztonságosabb sportgépei között tartják számon. "Repülni, mint a molylepke" - humoros bevezetővel fogad minden érdeklődőt a repülőgép oktatója.

Az augusztusi szélcsendes napokon a távrepülésre a siklóernyős és sárkányrepülő pilóták közül sokan vállalkoznak. Sokféle változata van, a repülőnapon a hátimotors siklóernyős repülővel és az airchopperrel (ejtsd: ercsopper) találkozhattunk. Az utóbbi egy kétüléses, három kerekű, motorhoz hasonló felépítéső repülőgép, amit egy 40 m2 felületű ernyő emel a levegőbe. A siklóernyősök táborából a hátimotorosoknak kedvezett az időjárás és a tér, a nap végén a nézők felett mutatták be hajmeresztő produkciójukat. A fordulások, körözések közepette a pilótnak volt ideje integetni és úgy tűnt a lábával szinte megérinti a lassan ereszkedő hőlégballon tetejét.

A repülés, azaz pilótává válás összetett feladat. Az elméleti és gyakorlati felkészülés, jó egészségi állapot mellett a bátorságra is szükség van. A levegőben tájékozódni, műszereket figyelni, a sebességet és magasságot ellenőrizni és megtartani koncentrációt és gyakorlást igényel. Tájékozódás, tervezés, döntés, összpontosítás, magabiztos mozdulatok néhány másodperc leforgása alatt - kihívás mindenkinek.

A Szőnyi Repülőnapon a gyermekek és felnőttek sokaságát vonzotta a repülés szabadsága, s kitudja, néhányan közülük pilótaként jönnek el a soron következő repülőnapra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a következő repülőnapról időben értesüljön és addig is bepillantást nyerjen a repülés hétköznapjaiba.

Az eseményről hírt adott a Kemma.hu, Kék Duna Rádió és az Infokomarom.hu

 

KOMÁROMI NAPOK , LÉGIFOTÓ KIÁLLÍTÁS - 2010. április

A "Légies Kaland" című fotókiállítás 15 fotóból álló sorozat Komárom nevezetességeit a magasból mutatja be. Komárom város és szomszédos települések, a Duna és Vág folyók találkozása, Jókai Mór költő kedvenc tartózkodási helye a komáromi sziget, a komáromi erődrendszer madártávlatból láthatóak. A fotók mérete nem a megszokott könyvlap méret, hanem annak sokszoros nagyítása, mely egyenként eléri a 120 cm x 100 cm.
A légifotó kiállítás 2010. április 26-tól május 2-ig a komáromi Monostori Erődben ingyenesen megtekinthető. A Komáromi Napok idei rendezvényhét ugyanezen időpontban és helyszínen további színes programmal vár minden érdeklődőt.

http://www.komarom.hu/19komnapok.php

A légifotók szerzője Dr. Biró Barnabás Komárom szülötte, orvosként praktizál immáron húsz éve. Hobbiját, a fotózást most összekötötte a repüléssel. Nyitott siklóernyős gépével (airchopper) miközben a madarak szabadságát éli át, fényképezőgépével azonnal megörökíti a tájat.
A légifotózás története 1860-ban kezdődött. Egy párizsi fotográfus , művész neve Nadar, valamennyi fotós kellékével együtt hőlégballonnal emelkedett fel és 80 méter magasságból készített felvételeket.

A kiállítás helyszíne Világörökség jelölt, a Duna két partján elterülő komáromi erődrendszer a történelemben a "Duna-Giblaltárja"-ként szerzett hírnevet, tagjai : Monostori Erőd, Igmándi Erőd, Csillag-Erőd, Öreg-vár.

A kiállításon bemutatott fotósorozat weboldalunkon is megtekinthető.
Kezdjük a tavaszt egy „Légies Kalanddal”:

Megmutatjuk Komáromot a magasból!

Komárom, 2010. március